نارسایی حاد کبدی چیست؟
نارسایی کبدی حاد، شرایطی است که در آن کبد بهطور ناگهانی شروع به از دستدادن عملکرد خود میکند. این حالت، اغلب بعد از مصرف بیشازحد دارو یا مسمومیت ایجاد میشود. نارسایی کبدی مزمن در طولانیمدت اتفاق میافتد.
آشنایی با
علت نارسایی حاد کبد
نارسایی کبدی حاد میتواند در اثر هپاتیت، مصرف بیشازحد داروهایی مثل استامینوفن، بیماریهای خودایمنی، و بیماری ویلسون اتفاق بیافتد. در برخی موارد، علت نارسایی کبد مشخص نیست.
اگر دچار این بیماری شدهاید
اگر مشکوک به ابتلا به این بیماری هستید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای ویزیت توسط دکتر معصومی در ارومیه و شروع روند درمان، از اینجا میتوانید نوبت رزرو کنید.
علائم نارسایی حاد کبدی
اگر بیماری شدیدتر شود، علائمی مانند: گیجی، خوابآلودگی، کمبودی یا خونریزی آسان، استفراغ خونی و تجمع آب در شکم (آسیت) خواهید داشت.اگر به نارسایی حاد کبدی مبتلا باشید، احتمالا این علائم را تجربه میکنید:
اسهال
استفراغ
خستگی
بی اشتهایی
ناراحتی در سمت راست شکم
ناراحتی در زیر دندهها
چهکسانی مستعد نارسایی حاد کبدی هستد؟
افرادی که مقدار بیشازحد قرص استامینوفن را مصرف میکنند، مستعد نارسایی کبدی هستند. استامینوفن یک مسکن و تسکیندهنده درد است که میتواند داروی تجویزی یا بدون نسخه باشد. افراد مبتلا به هپاتیت و بیماری ویلسون، افراد آلوده به سیتومگالوویروس (Cytomegalovirus)، ویروس اپشتین بار (Epstein-Barr virus) و ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes simplex virus) نیز خطر بالایی برای نارسایی حاد کبدی دارند.
خدمات دکتر معصومی
کلینیک ویدیواندوسکوپی گوارش دکتر قاسم معصومی واقع در ارومیه، تقاطع خیام شمالی و مدنی، طبقه فوقانی آزمایشگاه میلانی، در طی روزهای شنبه تا چهارشنبه، آماده پذیرش و ارائه خدمات تخصصی داخلی و گوارش است.
عوارض نارسایی حاد کبد
درصورت داشتن نارسایی کبدی حاد، عوارض شایع عبارتند از:
گیجی
تورم مغز
تورم شکمی
کاهش قند خون
خونریزی غیر طبیعی
عفونت باکتریایی یا قارچی
دکتر قاسم معصومی
دکتر قاسم معصومی، متخصص داخلی و گوارش و یکی از پزشکان باسابقه با سوابق متعدد دانشگاهی و اجرایی در آذربایجان غربی هستند. کلینیک ویدیواندوسکوپی دکتر معصومی، ارائهدهنده خدمات تشخیصی گوارشی در ارومیه است.
- ۱۳۶۴ - ۱۳۷۱ تحصیل در رشته پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی تهران
- ۱۳۷۱ - ۱۳۷۵ رئیس شبکه بهداشت و درمان خوی، رئیس دانشکده پرستاری خوی، و رئیس مرکز بهداشت ارومیه
- ۱۳۷۵ - ۱۳۷۹ دوره تخصص بیماریهای داخلی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- ۱۳۷۹ تاکنون فعالیت در رشته داخلی در بیمارستانهای ارومیه
آدرس ماارومیه، تقاطع خیام شمالی و مدنی، طبقه فوقانی آزمایشگاه میلانی
تشخیص بیماری نارسایی حاد کبدی
برسی علائم
آزمایش خون
بیوپسی
درمان بیماری نارسایی حاد کبدی
درمان نارسایی کبد به علت زمینهای آن بستگی دارد. اگر پزشک تشخیص دهد که در چند ساعت گذشته مقدار زیادی استامینوفن مصرف کردهاید، زغالچوب فعال تجویز میکند. مصرف این ماده به بدن در کاهش جذب داروی مصرفشده توسط دستگاه گوارش کمک میکند. -Nاستیل سیستئین (N-acetylcysteine) داروی دیگری است که به درمان مسمومیت با استامینوفن کمک میکند. این دارو میتواند از طریق رگ تزریق شود یا از طریق دهان مصرف شود. -Nاستیل سیستئین گاهی اوقات برای افراد مبتلا به نارسایی حاد کبدی که دلیل آن مصرف بیش از حد استامینوفن نیست، نیز مفید است.
اگر درمان موفق به بازگردانی عملکرد طبیعی کبد نشود، پیوند کبد لازم است. افراد واجد شرایط برای پیوند عضو کسانی هستند که بیماری قلبی زمینهای، عفونت شدید و سایر بیماریها مثل ایدز نداشته باشند. اگرچه افرادی که HIV کنترلشده دارند، میتوانند پیوند کبد انجام دهند.
پیشگیری از بیماری نارسایی کبدی
برخی از دلایل زمینهای نارسایی کلیه را میتوان پیشگیری کرد. برای جلوگیری از مسمومیت با استامینوفن، هنگام مصرف دارویی که حاوی استامینوفن است، همیشه دستورالعملهای نوشتهشده بر روی برچسب دارو را دنبال کنید.
با پرهیز از تماس با خون یا مدفوع فرد آلوده، میتوانید خطر ابتلا به هپاتیت ویروسی را کاهش دهید. اگر به کشورهای دیگر، به ویژه کشورهای در حال توسعه سفر میکنید، از مصرف غذا و آبی که از تمیز بودن آن مطمئن نیستید، خودداری کنید. برای پیشگیری از هپاتیت A و B، واکسن در دسترس است.
دکتر قاسم معصومی
بیماریهای گوارشی، یکی از مهمترین مشکلات سلامتی است که تأخیر در تشخیص و درمان آنها در بسیاری از موارد، بهدلیل کمتوجهی و نبود اطلاعات کافی، بیماران را دچار مشکلات جدی میکند. برای دریافت مطالب سلامت گوارش و بیماریهای داخلی، توصیه میکنیم صفحه دکتر معصومی را در اینستاگرام دنبال کنید.
آشنایی با
برخی از خدمات دکتر قاسم معصومی
بیماریهای گوارشی
بیماریهای داخلی
بیماریهای کبدی
کبد عملکردهای بیولوژیکی مهمی مانند سمزدایی از داروها، سنتز پروتئینها، آنزیمهایگوارشی و اسیدهای صفراوی را برعهده دارد. کبد اندامی بسیار مهم است.